مقاله مصرف آب در کشاورزی

مقاله مصرف آب در کشاورزی مقاله مصرف آب در کشاورزی

دسته : کشاورزی

فرمت فایل : word

حجم فایل : 54 KB

تعداد صفحات : 54

بازدیدها : 227

برچسبها : دانلود مقاله

مبلغ : 4000 تومان

خرید این فایل

مقاله مصرف آب در کشاورزی

مقاله مصرف آب در کشاورزی

 

خلاصه گزارش

با توجه به اهمیت مصرف آب در بخش کشا.رزی و اینکه قسمت زیادی از آب مورد بهره برداری هدر می رود لازم است ذخیره ، از آبگیری ، انتقال تا مصرف روی اراضی کشاورزی بنحوی مدیریت شود تا محدودیت به حداقل خود برسد لذا در سال آبی 87-86 شاهد هستیم به علت بارش کم خسارت زیادی را تحمل کرده ایم . در این خصوص جهت تامین آب کشاورزی و نگهداری تاسیسات شبکه آبرسانی مدیریت مقتر را می طلبد لذا می بایستی دستگاه ها و وسائل کار و تجهیزات مناسب مورد نیاز را فراهم نمده و با استفاده از روش های علمی – تجربی و صحیح در سطح شبکه آبرسانی خدمات شایسته ارائه دهیم . تا نیازها تامین گردند .

با عنایت به مورد ذکر شده جهت راندمان بالا لازم است تصمیمات جدی اتخاذ شود از جمله به اجرا گذاشتن ایمنی کار جهت جلوگیری از بروز حوادث و خطرات احتمالی کار جلوگیری از بوجود آمدن عیوب در دستگاه ها و سیستم های برقی ، هیدرولیکی ، مکانیکی و ساختمانی لذا در صورت بوجود آمدن اشکال با تهیه گزارش و ارائه بموقع نسبت به رفع آن اقدام نموده .

از طرفی نحوه لابروبی ، زنجیرکشی ، کار ساختمانی و نگهداری جاده های سرویس بطوری صورت پذیرد تا عمر مفید تاسیسات و کاربری زیاد گردد.

نظارت بر حسن انجام کار در همه ی مراحل از اهمیت بالائی برخوردار میباشد .

مقدمه

وجعلنا من الماء کل شی حی

و خداوند همه چیز را به نعمت آب زنده گردانید .

اهمیت وجود آب از این آیه شریفه مشخص میشود که زندگی و حیات موجودات زنده به طور کلی بوجود آب بستگی دارد و در صورت نبود آب زندگی محو نابود می گردد.

و با یک نگرش کل انسان متوجه میشود که هر جا آب باشد آبادانی همواره بوده و تراکم جمعیت و فعالیت های اقتصادی در اطراف رودخانه باعث بوجود آمدن شهرها و مراکز صنعتی شده است . وجود فراوانی آب در بعضی مواقع نیز باعث بروز حوادثی به قیمت نابودی زندگی در اطراف رودخانه ها و سیلاب های بزرگ باعث تخریب شهرها و تاسیسات مسیر خود گردیده است .

از کنترل به موقع این سیلابها و مهار آنها می تواند استفاده به موقع از آب را به همراه داشته باشند و نابودی زندگی بشر را در مواقع خشکسالی نجات دهد .

وجود این آبها رحمت خداوندیست که برای بشریت ادامه حیات را به دنبال خواهد داشت در کشور ما ایران مسئله آب و  کمبود آن از گذشته های بسیار دور وجود داشته است چون موقعیت آب و هوایی ایران به نحوی است که جزء مناطق خشک و نیمه خشک قرار گرفته است و موضوع بهره برداری از آب یک مسئله حیاتی برای قوم ایرانی بوده و آبادانی و پیشرفت کشاورزی تلاش فراوان شده است . اهمیت بهره برداری سریع از منابع محدود آب کشور و نیاز روز افزون به آن در خور شایان توجه می باشد بنابراین حل مشکلات معضل آب و آبیاری در ایران استفاده از کلیه امکانات و بکارگیری روشهای مناسب بهره گیری از علوم و فنون را از جنبه های مختلف ضروری ساخته است .

کشاورزی بیش از احداث و بهره برداری از شبه آبیاری دز

کشاورزان منطقه شمال خوزستان با مشقات فراوانی  آب را با استفاده از آنها سنتی از رودخانه های دز ، کرخه ، بالارود ، شاوور ، عجریب و لوره برداشت می کردند و به دلیل عدم امکان آبیاری مناسب اراضی کشاورزی میزان برداشت محصولات در مزارع آبی و دیم بسیار کم بود و علی رغم تلاش شبانه روزی کشاورزان رونق چندانی در این وضعیت به چشم نمی خورد .

انهار سنتی نیاز به تعمیر و مرمت سالانه داشت و این کار زمانی که جریان آب رودخانه کاهش یافت انجام می گرفت . کشاورزان برای افزایش سطح آب و هدایت به درون انهار در بستر رودخانه از سدهای چوبی ( سله ای ) که متشکل از سبد بافته شده از چوب و سرشاخه درختان بود استفاده می کردند . سبدها را از دیوراه دهانه آبگیریا  سر آب نهر به سمت بالا دست یا خلاف جریان حرکت آب در رودخانه امتداد می دادند و درون سبدها سنگ می چیدند این سدهای موقت انحرافی هر ساله بر اثر سیلاب تخریب و مجدداً در فصل کم آبی یا سال بعد احیا می شدند .

مقدار آب انهار سنتی و قنات ها به خاطر عوامل متعدد نیاز کشاورزان را بر طرف ننموده بدین سبب نزاع هایی بر سر تقسیم آب بین کشاورزان و یا مالکین بوجود می آمد .

کانال های قدیمی انتقال آب قبل از احداث شبکه مدرن دز با نیروی کارگر حفر و سالانه لایروبی مشدند این انهار دارای عمق زیاد و با بدنه های خاکریزی مرتفع بوده که عرض بعضی از آنه به 20 متر یا بیشتر می رسید .

در بعضی از مواقع سال شکست کانال و یا نفوذ آب به درون زهکش های طبیعی و نیز پایین افتادن سطح آب در مقطع آبگیر کانال به خصوص در تابستان تعداد زیادی از روستاها از وجود آب بی بهره می ماندند و کشاورزان به روستاهای مجاور که به آب دسترسی داشتند مهاجرت می کردند .

1-   عدم دقت در زمان کاشت

2-   فرسایش نامنظم ( دستی )

3-   فرسایش خاک

4-   فقدان مواد آلی در خاک و نایاب بودن کودهای شیمیایی

5-   عدم علاقه کشاورزان به فعالیت بیشتر به دلیل فقدان مالکیت اراضی

6-   عدم وجود مالکیت مدون در بسیاری از راضی و بحث و تردید بین دو دولت و مالکین

7-   کمبود سرمایه گذاری برای پیشرفت امور کشاورزی

8-   فقدان برنامه های آموزشی ، ترویجی و خدماتی در امور کشاورزی

9-توزیع نامناسب وغیر عادلانه آب وفقدان حقوق آب ومنجر به کشمکش حتی نزاع برسرآب

10-عدم اطلاع ازروش های صحیح آبیاری ونقص شبکه توزیع آب به طوری که درعملکرد محصول دیم وآب تفاوت فاحشی وجو نداشت.

11- هرز رفتن آب وپایین بودن راندمان آبیاری

 

مطالعات سدوشبکه آبیاری دز

درسال 1336 شمسی مطلعات وسیعی درزمینه های آب وخاک ،تولید محصولات زراعی ، وضعیت اقتصادی واجتماعی روستاها ونیز صنایع مرتبط باکشاورزی همچون احداث کارخناجات نیشکر ، کارخانه قند ودیگر صنایع غیر مرتبط مانند پتروشیمی وگاز درمحدوده خوزستان انجام شدکه درمیان پروژه چند منظوره دزاز اهمیت ویژه برخودار بود .

این پروژه که شامل ساختمان سد مخزنی دز وشبکه آزمایشی به نام Dpip درابعادکانال ها، زهکش ها ، جاده های دسترسی دراراضی 22 هکتار از منطقه شرق دز بود از سال 13337 شروع ودرسال 1342 به اتمام رسید وجالب است که درگذشته در محدود طرح آزمایشی در که اکنون در مرکز دز بزرگ است 57 روستا با جمعیتی حدود 11585 نفر وجود داشته است .

درهمان زمان پروژه های دیگری نیز از جمله نیشکر هفت تپه ، احداث نیروگاه دز ومرکز تحقیقات کشاورزی به اجرا درآمد که هرکدام درجای خود از اهمیت بسیاری برخودار است پس از بهره برداری وبررسی نتایج اجرای طرح ازمایشی مطالعه وطراحی بقیه اراضی ابخور روخانه دز به مساحت خالص 72 هکتار توسط مهندسین مشاور عمران شروع ومجموع طرح طی دوازده قرارداد ساختمانی وتاسیساتی از سال 1346 به ترتیب به مرحله اجرا درآمد.

هم اکنون این شبکه بزرگ بادارا بودن دو سد تنظیمی وانحرافی و740 کیلومتر کانال وابنیه وتاسیسات دیگر وتاسیسات دیگربا آبیاری قریب به 125 هزار هکتار از اراضی زراعی شهرهای دزفول،اندیمشک،شوش تا سال به 44 سال است نقش بی دلیل و اساسی درشکفویایی کشاورزی منطقه شمال خوزستان ایفا میکند وقریب به 18 هزار کشاورز وچهار شرکت کشت وصنعت هفت تپه ، کارون ،شهید رجای وشهید بهشتی رونق اقتصاد خود را مرهون سرمایه گذاری عظیم این شبکه گرانسنگ می دانند.

حدود جغرافیایی شبکه آبیاری دز

ایجاد شبکه آبیاری دز به عنوان یکی از واحدهای طرح چند منظوری عمرانی دز به صورت یک برنانه طویل المدت برای آبادانی اراضی واستفاده از منابع آب شمال خوزستان وایجاد اشتغال در منطقه درنظر گرفته شده است .

مطالعات اولیه ظرفیت دریاچه سد دز ومیزان آب خروجی ممکنه از آن نشان داده که 96259 هکتار از اراضی مجاور رودخانه را می توان آبیاری کرد اراضی شبکه آبیاری دز از شمال به تپه های ماهور شمالی دزفول ، از مشرق به ردخانه شور ( گلال کهنک)، ازجنوب به اراضی هفت تپه و رودخانه شاووراز مغرب به رودخانه کرخه محدود می باشد وشهرهای دزفول ، اندیمشک ، شوش در محدوده اراضی شبکه قراردارند . رودخانه های دز وشاوور ، راه آهن سراسری وجاده تهران –د خرمشهر وهمچنین دو مسیل بالارود وسیاه منصور نیز ازشبکه می گذرند.

موقعیت اب وهوایی منطقه

با عبور سه رودخانه دز،کرخه، شاوور این منطقه یکی ازپرآبترین مانطق ایران محسوب می شود وکیفیت آب رودخانه دزازنظر کشاورزی درحدبسیاری مرغوب گزارش شده است .

میزان حرارت منطقه معمولا بین صفر درجه و51 درجه سانتی گراد ودر بعضی از سال ها تاهم درجه سانتی گراد زیر صفر نیز رسیده است . متوسط بارندگی 250 میلی متر ومعمولا از اواسط آبان شروع ودر اواسط اردیبهشت پایان می پذیرد .

فهرست

عنوان

صفحه

کشاورزی بیش از  احداث و بهره برداری از شبکه آبیاری  دز

 

مطالعات سد و شبکه آبیاری دز

 

حدود جغرافیایی شبکه آبیاری دز

 

موقعیت آب و هوایی  منطقه

 

کیفیت اراضی شبکه از نظر تولید محصولات

 

تاثیر اقتصادی شبکه در منطقه

 

وسعت اراضی آبخور شبکه آبیاری دز

 

تاسیسات سد و شبکه آبیاری دز

 

سد تنظیمی

 

سد انحرافی

 

دبی تنظیمی پیشنهادی در فصول مختلف جهت تامین نیاز ها

 

بهره بردار ی از شبکه آبیاری دز

 

مشخصات محل تاسیسات انتقال آب در شبکه آبیاری دز

 

نحوه انتقال و توزیع آب در اراضی شرق و غرب رودخانه دز

 

روش های اندازه گیری دبی در کانال های شبکه آبیاری دز

 

حریم کانال ها

 

عملیات لایه روبی

 

عملیات از بین بردن علف های هرز

 

دستگاه های ، وسائل کار و تجهیزات

 

روش  انجام کار صحیح

 

تخلفات در سطح شبکه

 

موارد متفرقه ایجاد تخلف در سطح شبکه

 

دلایل عمده اقدام به تخلف در شبکه آبیاری دز

 

موارد پیشنهادی جهت بالا بردن راندمان انتقال و توزیع آب و بهینه سازی

 

تاسیسات شبکه آبیاری دز

 

خشکسالی و مدیریت بحران خشکسالی

 

نتیجه و نابع مورد استفاده

 

خرید و دانلود آنی فایل

به اشتراک بگذارید

Alternate Text

آیا سوال یا مشکلی دارید؟

از طریق این فرم با ما در تماس باشید