دسته : حقوق
فرمت فایل : word
حجم فایل : 231 KB
تعداد صفحات : 85
بازدیدها : 311
مبلغ : 9000 تومان
خرید این فایلپایان نامه رشته ی حقوق جزا و جرم شناسی با عنوان نقش و تأثیر اکراه در جرائم مستلزم حد و قصاص
چکیده
اکراه به معنی وادار کردن دیگری به کاری به زور و تحمیل به خلاف خواست شخص می باشد. اکراه نیز از جمله عوامل رافع مسئولیت کیفری در حقوق جزا و از جمله عوامل رافع مسئولیت [در بعضی از شرایط] در حقوق مدنی می باشد. در قانون مجازات اسلامی قانون گذار در ماده ی 54 قانون مذکور به طور کلی به تبعین نقش اکراه در جرایم تعزیری و نیز مجازات اکراه کننده و معافیت اکراه شونده در جرایم اکراهی تعزیری پرداخته است.
اما در بحث حدود به طور کلی ماده ی خاصی پیرامون اکراه وضع نگردیده و در ماده ی 150 قانون جدید مجازات اسلامی، قانون گذار اشاره داشته که در جرایم موجب حد و قصاص طبق مقررات مربوط در آن بخش رفتار خواهد شد. و باید خاطر نشان شد که در اکثر جرائم حدی اجرای حدود بر دارا بودن اختیار و قصد مرتکب متوقف گردیده که در غیر این صورت و انجام جرائم حدی در صورت اکراهی مرتکب معاف از مجازات در نظر گرفته شده است. اما در جرائم مستلزم قصاص قانون گذار در ماده ی 211 قانون مجازات اسلامی از این قاعده عدول نموده و تنها یک استثناءِ را در پذیرش رفع مسئولیت از مجرم در جرم قتل را پذیرفته است که این دیدگاه انعکاس نظر مشهور فقهای امامیه در شرع مقدس اسلام بوده از آن جهت که نزد اسلام حرمت قتل نفس انسان دارای آنچنان اهمیتی بوده که هیچ کسی با هیچ ترجیحی نمی تواند جان هم نوع خود را گرفته و از مکافات عمل خویش متواری شود.
کلیدواژه ها: اکراه، مکرَه, مکره, عامل رافع مسئولیت، تهدید، حد
اکراه در لغت به معنی وادار نمودن و در اصطلاح فقهی عبارت از وادار کردن دیگری بر انجام یا ترک عملی که از آن کراهت دارد: حمل الغیر علی ما یکرهه
اکراه از آن دسته کلماتی است که معنای لغوی آن با معنای اصطلاحی آن نزد فقها چندان تفاوتی ندارد صرف نظر قیود، شرایط و اوصافی که فقها برای اکراه و تحقق آن بر شمرده اند معنای اصطلاحی این کلمه در نزدشان همان معنا و مفهوم مورد نظر اهل لغت است. یعنی اکراه عبارت است از واداشتن دیگری به کاری که بدان مایل نیست در صورتی که همراه با تهدید باشد.
شافعی در تعریف اکراه در کتاب الام می نویسد: الاکراه أن یصیر الرّجل فی ید من لایقدر علی الامتناع منه، من سلطانٍ او لص او متغلبٍ... و یکون المکره یخاف خوفاً علیه دلاله انّه ان امتنع من قول ما اُمر به یبلغ به الضرب المؤلم أو اکثر منه او اتلف نفسه .
اکراه آن است که شخصی اسیر دست کسی شود که قادر بر مخالفت با او نباشد؛ خواه سلطان، سارق یا هر غلبه کننده ای باشد و شخص مکُره هراس داشته باشد که اگر مخالفت ورزد، مورد ضرب شدید یا بالاتر از آن قرار گرفته یا کشته می شود.
اجبار و اکراه یکی از مسائل جزایی در نظام قضایی جهان بوده و تحت شرایط خاصی موجب عدم مسئولیت کیفری مرتکب جرم در حالت های خاص می گردد، اجبار از ماده ی جبرات، این واژه در زبان فارسی به معنی وسیعی استعمال شده است و گاهی نیز به معنای اکراه به کار می رود. اجبار به حالتی اطلاق می شود که مجرم علی رغم برخورداری از عقل و هوشی متعارف در شرایطی قرار می گیرد که راهی برای او جز انجام جرم باقی نمی ماند . اما اکراه یک فشار نامشروع مادی یا معنوی غیرعادی است که در آن اکراه شونده فاقد رضای باطنی است و از همین جا تفاوت بین اکراه و اجبار مشخص می گردد چرا که (رضا) در شخص مکره وجود ندارد زیرا فشار نامشروع مادی و معنوی غیرعادی باعث شده که این رکن از او ساقط شود ولی شخص مکره با وصف عدم رضای درونی قصد عمل مجرمانه یا ترک فعلی را که جرم است را دارد در حالی که در اجبار علاوه بر ساقط شدن رضا در شخص مجبور قصد ارتکاب بزه یا قصه ترک فعل که جرم است نیز در شخص مرتکب وجود ندارد و تهدید و ارعاب و وسایل مادی و معنوی شخص مجبر قهراً و به زور او را تسلیم عمل جابرانه می کند. به همین جهت به نظر می رسد که مترادف قرار دادن (اجبار) و (اکراه) در آثار برخی از مؤلفین مقبول نبوده و اجبار شدیدتر از اکراه است.
در مورد قتل اکراه مصداق پیدا نمی کند. براساس حدیث رفع از پیامبر(ص)، یکی از اموری که کیفر آن الغاءِ شده، امری است که با اکراه و اجبار صورت گرفته باشد و چون این عبارت در حدیث مذکور عام بوده لذا شامل قتل نیز می شود. یعنی اگر قتلی صورت گرفته باشد که از روی اجبار و اکراه بوده باشد طبق عموم حدیث مجازاتی بر او بار نمی شود. البته این در جایی است که حدیث با دلیل عام تخصیص نخورده باشد، اما با اندکی تأمل در روایات دیده می شود که دلیل عام مورد بحث، تخصیص خورده و از عمومیت و اطلاق خارج شده و در نتیجه براساس مخصص قتل اکراهی معاف از مسئولیت شناخته نشده است.
چکیده
مقدمه
بیان موضوع
سؤالات تحقیق
فرضیات تحقیق
پیشینه ی تحقیق
روش تحقیق
سازماندهی تحقیق
فصل اول: کلیات
مبحث اول: واژه شناسی
گفتار اول: اکراه در لغت و اصطلاح
الف: اکراه در لغت
ب: اکراه در اصطلاح
گفتار دوم: جایگاه اکراه در متون فقهی و حقوق ایران
الف: اکراه در فقه اسلامی
ب: اکراه در قانون جزا
ج: اکراه در قانون مدنی
مبحث دوم: شرایط عمومی تحقق اکراه در حقوق ایران
گفتار اول: تهدید توسط اکراه کننده
الف: غیر قانونی بودن تهدید
ب: فعلیت داشتن یا غریب الوقوع بودن تهدید
ج: ایجاد خوف عقلانی در اکراه شونده
د: قدرت و توانایی مکره بر عملی ساختن تهدیدات خود
گفتار دوم: غیر قابل تحمل بودن اکراه
الف: ضابطه (معیار) شخصی
ب: ضابطه (معیار) نوعی
فصل دوم : نقش و تأثیر اکراه در جرائم مستلزم حد
مبحث اول: اکراه به عنوان عامل مشدده ی مجازات در حدود
گفتار اول: تأثیر اکراه در تشدید حد زنا
گفتار دوم: لزوم یا عدم لزوم وحدت مکره و زانی
گفتار سوم: تأثیر اکراه در تشدید سایر مجازات های حدی
مبحث دوم: اکراه به عنوان عامل رافع مسئولیت کیفری در مجازات های حدی
گفتار اول: قابلیت اکراه در زنا بر مرد
گفتار دوم: نقش اکراه در رفع مسئولیت کیفری در مجازات های حدی
فصل سوم: نقش اکراه در مجازات های مستلزم قصاص
مبحث اول: اکراه در قتل عمد
گفتار اول: مستندات فقهی در قتل عمد
الف- کتاب
ب: سنت
ج: اجماع
د: عقل
گفتار دوم: نظر آیت الله خویی در قتل
گفتار سوم: نظر آیت الله مرعشی شوشتری در قتل
گفتار چهارم: نظر فقهای اربعه اهل سنت در اکراه در قتل
مبحث دوم: بررسی نقش و آثار اکراه در قتل از منظر قانون جزا
گفتار اول: اکراه در قتل در قوانین قبل و بعد از انقلاب
گفتار دوم: قاعده ی کلی سبب اقوی از مباشر
گفتار سوم: اکراه طفل در قتل و ضمان آن
مبحث سوم: اکراه در جرح و قطع اعضاءِ
گفتار اول: رفع مسئولیت از اکراه شونده
گفتار دوم: مجازات اکراه کننده
نتیجه گیری
پیشنهادها
منابع
چکیده انگلیسی