پایان نامه بررسی اكو (ECO) و تحولات آن

پایان نامه بررسی اكو (ECO) و تحولات آن پایان نامه بررسی اكو (ECO) و تحولات آن

دسته : -علوم انسانی

فرمت فایل : word

حجم فایل : 97 KB

تعداد صفحات : 129

بازدیدها : 238

برچسبها : دانلود پایان نامه پژوهش پروژه

مبلغ : 10000 تومان

خرید این فایل

پایان نامه بررسی اكو (ECO) و تحولات آن در 129 صفحه ورد قابل ویرایش

پایان نامه بررسی اكو (ECO) و تحولات آن در 129 صفحه ورد قابل ویرایش 

پیش گفتار :

به طور كلی موضوعات مختلفی پیرامون ما و در محیط حقوق بین الملل جهت بررسی و مطالعه وجود دارد كه بسیاری از آنها می توانند سررشته هزاران مقاله و الهام بخش صدها محقق باشد. در اینكه كدامیك از موضوعات برای بررسی عمیق تر مناسب است شكی نیست كه باید به ارتباط آن با منافع حیاتی تر ابناء بشر توجه نمود. در شرایط كنونی موضوعاتی از قبیل اقتصاد بین الملل، سازمانهای بین المللی، روابط حقوقی بین دولتها و حقوق بشر و مواردیكه در بطن این مقولات جای گرفته اند از مسائل مهمتر (اگر نگوییم از مهمترین مسائل) بین المللی و حقوق بین الملل می باشند. برای انتخاب عنوانی كه بتواند آنقدر مهم باشد كه موضوع یك پایان نامه قرار گیرد و از طرف دیگر بیشترین ارتباط را با مقوله های فوق الذكر داشته باشد، باید كوشش و كنكاش دقیقی نمود و صد البته از نیروی فكر نیز به خوبی بهره برد. از دیگر سوی با توجه به ملیت و هویت ایرانی ما این دقت عمل می تواند ما را به سمت و هدف جزئی تر و مشخص تری رهنمون سازد.

بدین ترتیب نگارنده در پی این اهداف خود را در چهارچوب مشخصی كه یك سازمان بین المللی كه درارتباط با حقوق بین الملل دارای جنبه های اقتصادی نیز باشد قرار داد و به این چهارچوب یك ویژگی دیگر نیز اضافه كرد كه همانا ارتباط قوی با ایران بود. از مجموع همه این اوصاف و ویژگی ها تصور می كنم تقریباً اكثریت ما به یك نتیجة واحد برسیم برآیندی كه همه اوصاف فوق را در بر می گیرد.

اكو ECO

سازمان همكاریهای اقتصادی (منطقه ای) Economic - Cooperation- Organization

 

 

بخش اول- كلیات

 

فصل اول- فلسفه پیدایش و تاریخچه

اكو سازمانی بین المللی با ویژگی اقتصادی است كه مقر آن در ایران قرار دارد و به بیان واضح تر ایران از مهمترین اعضاء و مؤسسین آن است.

ملاحظه خواهید كرد كه با نگاهی به نام، اساسنامه و ظرفیت كشورهای عضو چه از لحاظ جمعیتی و چه از لحاظ منابع طبیعی و وسعت، اكو بسترهای فراوانی در جهت تنظیم روابط منطقه ای و توسعه اقتصادی كشورهای عضو دارد كه اگر چه از آنها استفاده نمی شود یا حداقل كمتر استفاده می شود می تواند این سازمان را به یكی از كانونهای قدرت منطقه ای چه از لحاظ اقتصادی و چه از منظر سیاسی تبدیل نماید.

پس از جنگ دوم جهانی كشورها عمدتاً در تب و تاب ایجاد همكاری های منطقه ای و احراز یك امنیت فكری و روانی از این طریق برای خود بودند و به همین هدف سازمانهای منطقه ای گوناگونی تأسیس كردند.

بدون شك ایران كه یكی از كشورهای زخم خورده از این جنگ خانمان سوز بود از قاعده فوق مستثنی نبود و از آنجائی كه بسترهای بسیار زیادی برای رشد اقتصادی ایران معطل و بلااستفاده مانده بود نیاز به یك سازمان اینچنینی كه از یك طرف امنیت خاطر فوق و از طرف دیگر بارور نمودن استعدادهای بالقوه كشور از طریق همكاری با كشورهای قدرتمند منطقه (البته در آن زمان) محقق سازد را در دستور كار خود قرار داد و بدین ترتیب با همكاری و همیاری دو كشور مسلمان همسایه یكی از غرب و دیگری از شرق و با تكیه بر نظریه همگرایی – اكو یك دیدگاه منطقه ای – اقدام به تأسیس RCD- در حقیقت بستر تشكیل سازمان اكو نمود.

مبحث اول- نظریه همگرائی

صاحبنظران مختلف ارنست هاس[1] ، آمیتا اتزیونی[2] ، كارل دویچ[3] ، یوهان كالتونگ[4] ، به مانند تعاریف علوم اجتماعی قادر به ارائه تعریف واحد و یكسانی در خصوص همگرایی نبوده و هركدام بر اساس نگرش خود این مسأله را تشریح و تبیین می نماید. هاس معتقد است «همگرایی فرآیندی است كه به وسیله آن رهبران سیاسی چند كشور مختلف متقاعد و علاقه مند می شوند كه وفاداریها و انتظارات و فعالیتهای سیاسی شان را به سمت مركز جدیدی كه نهادهایش دارای اختیارات قانونی یا متقاضی اختیارات قانونی ورای اختیارات كشور- ملتها می باشد سوق دهند[5] ». اتزیونی همگرایی را یك وضعیت می داند «وحدت سیاسی فرایندی است كه به موجب آن همگرایی به عنوان یك وضعیت و افزایش قدرت و وحدت میان واحدهای تشكیل دهنده یك سیستم به وجود می آید».[6] كارل دویچ می گوید «همگرایی یك موضوع همیشگی و حق است نه یك موضوع مربوط به زمان خاص و شرایطی است كه در آن مردم در اختلافاتشان بجای جنگ، صلح را انتخاب می كنند».[7] كالتونگ همگرایی را فرآیندی می داند كه : «به موجب آن دو یا چند بازیگر یك بازیگر جدید را به وجود می آورند و وقتی این فرآیند تكمیل شد می توان گفت كه این بازیگران همگرا شده اند».[8]

هیچیك از تعاریف یاد شده اگر چه هر كدام زیبایی های خود را داراست تعریف جامعی از همگرایی آنچنان كه مد نظر ماست بدست نمی دهد چرا كه با این وجود كه همگرایی از جنبه هایی یك فرآیند اجتماعی است كه می تواند سازنده و سبب اتفاقات فراوان در عرصه داخلی و بین المللی باشد همچنان خود یك وضعیت است كه محصول فرآیندهای دیگری می باشد. بنابراین می توان اینگونه بیان نمود كه همگرایی حلقه ای از یك زنجیر طولانی است كه می تواند اهداف گوناگون را به واقعیتهای موجود پیوند بزند كه اكو نیز به نوعی محصول همان همگرایی است.

مبحث دوم : عوامل مؤثر در پیدایش اكو

علاوه بر مسائلی كه پیشتر به عنوا زمینه و بستر شكل گیری اكو به آن اشاره شد عوامل دیگری نیز در فرم گیری و در حقیقت كیفیت سازماندهی اكو دخالت داشت.

 

1)   عامل جغرافیایی و موقعیت ژئو پلتیكی[9]

بدون تردید یكی از عمده ترین عوامل شكل گیری سازمانی با این ویژگی ها و اعضاء ، جغرافیا و موقعیت خاص ژئوپلتیكی منطقه است. اكو كه یكی از دو سازمان بزرگ منطقه‌ است كه خاورمیانه را تحت پوشش خود قرار داده است به دلیل موقعیت حیاتی این منطقه و وجود شاهراهها و مركزیت اقتصادی آن، منطقه تحت پوشش اكو و به تبع خود سازمان را واجد موقعیتهای خاص ترجیحی برای سایر كشورهای دنیا بخصوص كشورهای پیشرفته می نماید.

نتیجه گیری :

البته كلیه مباحث این فصل به نوعی شامل این عنوان می گردد و در حقیقت نتیجه گیری نگارنده از جمیع جهات پایان نامه است اما برای یك مرور جزئی و كوتاه هر آنچه نگاشته شد سطوری هر چند مختصر به این مقوله اختصاص خواهد یافت.

بنابر آنچه گذشت اكو یك سازمان منطقه ای با اهداف اقتصادی است كه از سه قدرت عمده منطقه خاورمیانه و چند كشور دیگر از آسیای میانه تشكیل گردیده است هدف عمده این سازمان تجمیع امكانات منطقه و همگرایی هر چه بیشتر كشورهای عضو آن در راستای رسیدن به اهداف خاص و در نهایت رونق و توسعه هر چه بیشتری اقتصادی و به تبع آن اجتماعی ، فرهنگی و … اعضا می‎باشد.

برای سازمانی با گستره و محدوده جغرافیایی اكو بدون شك نیل به این اهداف امری محال نیست چرا كه غالب كشورهای عضو اكو از منابع غنی طبیعی انسانی و ژئوپلوتیكی برخوردارند و هر كدام از این موارد خود به تنهایی می‎تواند موجبات توسعه و پیشرفت آن كشور را فراهم نماید و علی القاعده تجمع این منابع در بازوان یك قدرت اجرائی خود می‎تواند باعث تسریع دستیابی به اهداف و گسترش منافع اقتصادی، اجتماعی و … جوامع عضو گردد.

اما در همین اثنا موانعی وجود دارد كه باعث عدم تحقق این خوش بینی ما می گردد عواملی كه گاهاً بجای اینكه خود نقطه آغازی بر حركت به سوی اهداف اكو باشد به نقطه پایانی بر همه امیدهایمان برای یك همكاری دراز مدت و نافع تبدیل می گردند.

شاید مثال بارز این سخن مسئله دریای خزر و مرزبندی و رژیم حقوقی آن است.

از مجموع كشورهای ساحلی دریای خزر تنها روسیه است كه عضو اكو نمی باشد و در حقیقت تمامی كشورهای ساحلی دریای خزر عضو اكو و یا در برخورد مستقیم با آن می‌باشند اما وقتی به تأثیر اكو به مسئله تعیین رژیم حقوقی دریای خزر نگاه می كنیم با اینكه این مسئله نهایتاً یك موضوع اقتصادی است به چیز زیادی دست نمی یابیم و اكو هیچ گونه حركت ملموسی در این خصوص ننموده است یا همین قصه راجع به نفت و گاز صدق می نماید اكثر كشورهای عضو اكو از منابع سوختی زیرزمینی برخوردارند و حداقل ایران و افغانستان بیش از نیمی از گاز دنیا را در خود جای داده اند اما (بدون نفی تأثیر اوپك) اكو هیچگونه حركتی در مورد هماهنگی های لازم در مورد صادرات نفت و گاز از اعضا و حداقل تعیین سهم خود در منفعت رسانی به ایشان از رهگذر این تجارت عظیم از خود بروز نداده است. همچنین در راستای اهداف اولیه از مواردی كه اكو می توانست در آن فعالیت بیشتری داشته باشد سیاست همگرائی اقتصادی و حذف هر چه بیشتر تعرفه های گمركی حداقل میان اعضا بوده كه با وجود تصویب طرحهای متعدد در این خصوص به اقبال چندانی دست نیافته است.

البته نوپا بودن قدرتهای داخلی برخی اعضا و فقدان ثبات سیاسی و امنیتی (اگرچه هر روز كمرنگتر می‎شود) عدم تمایل اعضا به تأسی و حتی یكسان سازی نسبی سیاستهای كلی نظامهای خود با یكدیگر ضعف تفكر فراملی، عدم وابستگی متقابل اقتصادی اعضا فقدان برنامه ریزی مدون و طولانی مدت اقتصادی نفوذ بسیار زیاد قدرتهای فرامنطقه ای در بیشتر اعضا مثل افغانستان، پاكستان، آذربایجان و تركیه و البته تمایل خود این كشورها به حركت به سوی قدرتهای بزرگ و عدم وجود اطمینان خاطر و امنیت فكری میان اعضا نسبت به یكدیگر، همه و همه باعث عدم اقبال كلی اكو به خواسته و اهدافش گردیده است اما بهر روی خروج اكو از این رویه و به فعل درآمدن همه طرحهای ارائه شده در آن و رسیدن این طرحها به نقطه مطلوب نیازمند یك بازنگری هوشیارانه در برخی قسمتهای سازمان و حتی خود اعضا می‎باشد.

البته حركتهایی مثل مبارزه با مواد مخدر و برخورد كانالیزه با آن اگر چه كمی با عنوان و موضوع سازمان مناسبت ندارد اما اصولاً قابل تقدیر و تحسین است.

النهایه اكو با توجه به امكانات و توانائیهایی كه برشمرده شد می‎تواند یك سازمان قدرتمند منطقه به معنای واقعی كلمه باشد به شرط آنكه با نگاه واقع بینانه اعضا بخصوص اعضای قدرتمند آن به این سازمان نگریسته شود.

 

«اكو و تحولات آن»

پیشگفتار................................................................................................................ 1

بخش اول -  كلیات................................................................................................ 2

فصل اول- فلسفه پیدایش و تاریخچه.................................................................... 2

مبحث اول- نظریه همگرایی................................................................................... 3

مبحث دوم- عوامل مؤثر در پیدایش..................................................................... 4

1-عامل جغرافیایی................................................................................................ 5

2- ضرورتهای سیاسی و امنیتی ......................................................................... 5

3-مقتضیات نظام بین المللی.................................................................................. 6

4- اشتراكات فرهنگی- تاریخی و مذهبی.............................................................. 6

5-منافع اقتصادی همكاریهای چند جانبه و دو جانبه........................................... 7

6-همكاری در استفاده از منابع مالی و اعتباری بین المللی برای پروژه های

مشترك.................................................................................................................. 8

مبحث سوم- تاریخچه........................................................................................... 10

فصل دوم- اهداف و اولویتها................................................................................ 12

مبحث اول- اهداف سازمان اكو............................................................................ 12

مبحث دوم- اولویتهای همكاری............................................................................ 13

فصل سوم- تشكیلات............................................................................................ 15

مبحث اول- اركان................................................................................................. 15

الف- شورای وزیران............................................................................................ 16

ب- شورای قائم مقامان........................................................................................ 16

ج- شورای برنامه ریزی....................................................................................... 17

د- كمیته های فنی.................................................................................................. 17

ه- دبیرخانه........................................................................................................... 18

وظایف دبیركل....................................................................................................... 18

و- سازمانهای تخصصی...................................................................................... 19

مبحث دوم- بودجه................................................................................................ 20

فصل چهارم- اعضاء............................................................................................ 21

مبحث اول- نحوه عضوگیری................................................................................ 21

عضویت در سازمان.............................................................................................. 21

مبحث دوم- علل و انگیزه های اصلی اعضا برای پیوستن به اكو........................ 22

مبحث سوم- اعضا و نحوه مشاركت آنان در سازمان........................................ 24

مبحث چهارم- ویژگی و نحوه مشاركت اعضاء اكو............................................. 25

الف- ایران............................................................................................................. 25

ب- پاكستان........................................................................................................... 26

ج- افغانستان......................................................................................................... 28

د- قزاقستان.......................................................................................................... 29

ه- تركمنستان........................................................................................................ 31

و- تركیه................................................................................................................ 33

ز- آذربایجان........................................................................................................ 35

ح- قرقیزستان....................................................................................................... 36

ط- ازبكستان......................................................................................................... 37

ی- تاجیكستان....................................................................................................... 38

مبحث پنجم- نمای كلی از روابط تجاری بین اعضای اكو.................................... 38

بخش دوم- تحولات اكو........................................................................................ 41

فصل اول- سیر تكوین سازمان اكوپ.................................................................. 41

مبحث اول- اكو پیش از پذیرش اعضای جدید...................................................... 41

الف- مختصری از تاریخچه RCD........................................................................ 41

ب- سازمان، تشكیلات و اهداف آر سی دی......................................................... 42

ج- تحولات آر سی دی RCD................................................................................ 42

كنفرانس ازمیر....................................................................................................... 44

مبحث دوم- سازمان اكو پس از پذیرش اعضاء جدید.......................................... 46

الف- پروژه ها....................................................................................................... 49

ب- مؤسسات تخصصی وابسته به اكو................................................................. 50

مبحث سوم- توسعه روابط اكو با سازمانهای بین المللی..................................... 57

الف- سازمان ملل متحد و سازمانهای تخصصی وابسته به آن........................... 60

1-   روابط با كمیسیون اقتصادی، اجتماعی آسیا اقیانوس آرام (اسكاپ).............. 61

2-   روابط با سازمان توسعه صنعتی ملل متحد (یونیدو)...................................... 62

3-   روابط با صندوق كودكان سازمان ملل........................................................... 63

4-   روابط با سایر سازمانهای تخصصی سازمان ملل......................................... 63

ب- روابط باسایر سازمانهای منطقه ای و اتحادیه های اقتصادی....................... 64

1-   سازمان كنفرانس اسلامی و سازمانهای تخصصی آن................................... 64

2- روابط با سایر اتحادیه های اقتصادی............................................................. 65

2-1- اكو و روابط آن با اتحادیه های جنوب شرق آسیا (آسه آن)..................... 65

2-2- اتحادیه اروپا............................................................................................... 66

مبحث چهارم- نقش كمی و كیفی جمهوری اسلامی در تحول و گسترش اكو...... 67

فصل دوم- اكو و رویكرد به مسئله مواد مخدر................................................... 70

مبحث اول- دلایل رویكرد..................................................................................... 70

الف- دلائل ناظر بر تولید و پخش......................................................................... 71

ب- دلائل ناظر بر ترانزیت و مصرف................................................................... 72

مبحث دوم- مهمترین فعالیتهای اكو در زمینه مبارزه با مواد مخدر.................... 74

الف- فاز اول پروژه DCCU................................................................................. 75

ب- فاز دوم و ارتباط آن با سازمان ملل.............................................................. 77

فصل سوم- برسی ابعاد حقوقی اكو..................................................................... 78

مبحث اول- بررسی حقوقی اكو از دیدگاه بین المللی............................................ 78

الف- مفهوم مشروعیت......................................................................................... 78

ب- مفهوم مشروعیت در حقوق بین الملل............................................................. 79

1-   هدف................................................................................................................ 81

2-   كشورهای عضو.............................................................................................. 81

3-   چهارچوب داخلی سازمان............................................................................... 82

مبحث دوم- بررسی اكو از منظر نظام حقوق داخلی ایران................................... 83

الف- جایگاه اكو از منظر مشروعیت..................................................................... 83

ب- مشروعیت اكو از نگاه حقوق داخلی ایران...................................................... 85

مبحث سوم- مقایسه اجمالی وضعیت حقوقی اكو با اتحادیة اروپا....................... 88

الف- تشكیلات....................................................................................................... 88

ب- اعضا............................................................................................................... 89

ج- مقایسه فرهنگی................................................................................................ 90

د- شخصیت حقوقی.............................................................................................. 91

هـ - مصونیت ها و مزایا...................................................................................... 91

فصل چهارم- چشم انداز اكو با نگاهی به گذشته................................................. 93

مبحث اول- ارزیابی عملكرد اكو........................................................................... 94

الف- مخالفان...................................................................................................... 94

ب- موافقان......................................................................................................... 94

1-  عدم اقبال آر سی دی.................................................................................. 95

2-  روند كند تكمیل برنامه های اقتصادی...................................................... 96

3-  كمبود بودجه و تأمین مالی طرحهای اكو................................................. 99

4-  عدم تجانس وضعیت اقتصادی اعضا با یكدیگر..................................... 100

مبحث دوم- موانع گسترش اكو....................................................................... 100

الف- موانع خارجی............................................................................................ 101

1-  مواضع روسیه در قبال اكو........................................................................ 101

2-  مواضع كشورهای غربی در قبال اكو....................................................... 104

ب- موانع داخلی................................................................................................. 106

1-  عدم برنامه ریزی بهینه متناسب با امكانات و اهداف اصلی.................. 106

2-  كمبود قدرت.................................................................................................. 109

مبحث سوم- توسعه جغرافیایی اكو................................................................ 110

نتیجه گیری.......................................................................................................... 116

 


 

خرید و دانلود آنی فایل

به اشتراک بگذارید

Alternate Text

آیا سوال یا مشکلی دارید؟

از طریق این فرم با ما در تماس باشید